Зимовий відпочинок для економних

Тим, хто збирається поїхати у відпустку взимку, треба поквапитися. Чим ближче Різдво і новорічні свята, тим більше виникає ажіотажу навколо популярних зимових курортів. Адже настає гаряча пора гірських лиж. Найбільш популярні в українців закордонні гірськолижні курорти знаходяться в Альпах (Франція, Австрія, Швейцарія та Італія, менше Німеччина) та в Татрах (Словаччина). Решта країн відносяться швидше до екзотичних напрямків (Норвегія, Швеція).

А хочете долучитися до такого модного нині лижного спорту, відпочити за кордоном і при цьому не витратити всі свої "зароблені важкою працею" заощадження? Як то кажуть, запитайте нас, як, краще і де. Ваш шлях лежить до Андорри, Болгарії або Туреччини.

Андорра

Про гірськолижні курорти Андорри українці дізналися десь в кінці 90-х. Дуже швидко зимовий відпочинок в маленькому князівстві між Іспанією і Францією став дуже популярним. Андорра – дивне місце: температура майже завжди вище нуля, а снігу не зменшується. Ця маленька країна приваблює гірськолижників, перш за все, гарантією снігу і сонця протягом усього сезону, прекрасними трасами, цікавими можливості apre-ski – "після лиж".

Важлива особливість Андорри – зона безмитної торгівлі. Так що гірськолижний інвентар можна купити прямо тут. І крім спочатку низьких цін, майже в кожному магазині ви можете вимагати знижку в 20 відсотків, як мінімум, торг у фірмовому магазині – абсолютно нормальна річ в цій країні.

Андоррський курорт Сольдеу ель Тартер гарний для новачків. Навіть не дуже вправний лижник може їхати по довгій пологій лісовій трасі кілометрів 7, долучаючись до цього модного сьогодні виду відпочинку. Біля іспанського кордону, в Пас де ла Каса, навпаки, більше трас для вправних лижників – приблизно половина з сорока восьми. Невеликий затишний андоррський курорт Пал, розташований серед лісів, підходить для спокійного сімейного відпочинку: тут працює лижний дитячий садок. А регіон Ордіно-Аркаліс облюбували ті, для кого головне задоволення – це проходження складної траси.

Тижневий відпочинок на курортах Андорри обійдеться від $ 1300 на двох.

Болгарія

Простори Болгарії українські туристи вже освоїли не тільки на узбережжі, а й у горах. Особливо облюбовані болгарські курорти тими, хто відчуває себе новачком у гірськолижному спорті. Болгарські готелі не виділяються розкішшю і філігранністю сервісу, зате манять низькими цінами на проживання та їжу.

Зимовий відпочинок для економних

Дуже популярний тут курорт Пампорово, розташований в Родопських горах. Там дивовижний клімат: при температурі плюс 8 сніг примудряються не танути. Сніг тут лежить 150 днів у році, загальна довжина спусків 17,5 км. У північній частині Рільськіх гір на висоті 1350 метрів над рівнем моря знаходиться міжнародна база відпочинку Боровець, теж облюбована гірськолижниками. Цей курорт розташований у підніжжя гори Мусала (2925 м) з найвищою точкою спуску 2560 м. А для першого досвіду катання в горах найкраще підійде курорт Банско. За співвідношенням ціна/якість цей курорт обійде багато інших. Тут любитель гірських лиж заплативши від $ 800 за 8 днів отримає відмінний сервіс і цілком гідне катання.

Туреччина

Популярність гірськолижних курортів Туреччини в українських туристів зростає з кожним роком. Ці зони відпочинку отримали заслужене визнання завдяки ідеальним кліматичним умовам, тривалості курортного сезону, а також сучасному технічному оснащенню. Особливо привабливі для початківців гірськолижників курорти Улудаг, Паландокен і Карталка.

Улудаг (у перекладі - "величезна гора") знаходиться на південному узбережжі Мармурового моря і є улюбленим місцем відпочинку багатих турків. Тому сервіс тут чудовий, є, де розважитись ввечері і багато місць, де можна смачно і ситно пообідати. Однак туристів сюди привертає не стільки інфраструктура, скільки прекрасні умови для гірськолижного спорту і неповторні види околиць.

Паландокен – курорт більш молодий, розташований на сході країни, недалеко від кордону з Вірменією. Тут створені траси різного ступеня складності і на будь-який смак: для слалому, швидкісних спусків, тренувані. Паландокен можна назвати найбільш демократичним з усіх гірськолижних курортів Туреччини з низькими цінами на спортивне спорядження і проживання.

Неподалік від міста Болу (на півночі Туреччини) розташований невелике гірське містечко – курорт Карталкая. Разом з лижниками тут знайдуть заняття до душі і сноубордисти. У діючих школах вас навчать впевнено триматися на дошці з будь-якого віку. У турецьких курортів є тільки один недолік: тут запросто кілька днів може стояти туман.

Готелі турецьких гірськолижних курортів працюють в основному за системою "все включено". Тиждень відпочинку буде коштувати від $ 1300.