"Код да Вінчі" залучив туристів у Шотландію

Шотландія отримала 6 мільйонів фунтів стерлінгів прибутку завдяки фільму "Код да Вінчі". Каплиця Рослін в Мідлотіані була ключовим місцем дії в кінострічці, заснованій на романі Дена Брауна.

Агентство туризму Шотландії VisitScotland об'єдналося з Sony Pictures з метою просунути в 40 країнах світу ті пам'ятки, про які згадується у фільмі.

Рекламний матеріал включає об'єднаний веб-сайт, названий visitdavincicode.com, конкурси, телевізійну і газетну рекламу на усталених туристичних ринках, таких як США і Німеччина, а також на формуюючих ринках, таких як Індія, Китай і Росія. Близько півмільйона людей вже відвідали веб-сайт з травня цього року.

Після виходу фільму каплицю Рослін відвідало близько 160000 туристів, що в п'ять разів більше, ніж до виходу фільму. Будинок XV століття приваблював 120000 відвідувачів у 2005 році, 68000 відвідувачів у 2004 та 38000 в 2003.

Потік туристів, що стікаються в село Рослін, щоб відвідати каплицю, привів до збільшення автобусного сполучення у цій галузі. Однак є повідомлення і про фанатів "Коду да Вінчі", що намагаються знайти під склепінням стародавньої каплиці Священний Грааль.

Деякі історики критикують Брауна за спотворення ряду фактів, включаючи його твердження про те, що каплиця побудована лицарями тамплієрами. Насправді каплицю збудував сер Вільям Сент Клер, Лорд Рослін, в 1446 році, понад століття після того, як останній Великий Магістр Тамплієрів був спалений на стовпі.