Як без ризику заощадити на авіаквитку

Турпоїздка – справа недешева. Витратитися доведеться на готель, екскурсії, сувеніри... Словом, куди не глянь – скрізь суцільні витрати. А заощадити, зрозуміло, хочеться. Наприклад, на авіаперельоті. Знаючи, як знизити вартість квитка на літак, можна суттєво здешевити свою подорож. Один з найпопулярніших способів дістатися до чужої країни дешевше – це скористатися спеціальною пропозицією від авіакомпанії. Розпитавши менеджера в офісі компанії, можна довідатися про всі акції і знижки – вони бувають практично постійно. Правда, в цьому випадку потрібно врахувати, що чим дешевший тариф, тим суворіші правила щодо його застосування. Обов'язково поцікавтеся, які саме умови ви зобов'язані будете дотримуватися, щоб скористатися пільгою.

По-перше, до якої дати діє пільговий тариф. По-друге, якщо назад ви плануєте вилітати з іншого міста (не з того, куди летите з самого початку), то спеціальний тариф зазвичай допускає без додаткових витрат зробити це тільки в межах однієї країни. Крім того, зазвичай квитки спецпропозицій не підлягають поверненню або все ж таки приймаються, але вже зі значним штрафом. Тут також можна зіткнутися з овербукінгом (про нього ми розповімо трохи пізніше). Так що запізнюватися – собі дорожче. І пам'ятайте, що всі спеціальні тарифи мають фіксовані дати вильоту та прильоту.

Інший спосіб заощадити – це діяти за "правилом неділі". Воно дає суттєву знижку на квиток, якщо людина перебуває в країні перебування в ніч з суботи на неділю, тобто в вік-енд. Найчастіше квиток, куплений з використанням цього правила може бути вдвічі дешевшим!

Буває, що, трохи втративши в часі, наприклад, повернувшись в рідне місто не прямим рейсом, а з пересадкою, можна заощадити чималі гроші.

Якщо в плані стоїть відвідування кількох країн, спочатку вистройте маршрут по карті і по можливості прямо. Припустимо, ви подорожуєте по Європі. Ваш маршрут включає Берлін, Париж, Мадрид і Лісабон. У такій послідовності їх краще і відвідувати, так як ці міста утворюють умовну пряму лінію. Шлях Київ - Париж - Лісабон - Берлін - Мадрид - Київ (великий гак) зробить поїздку істотно дорожчою.

Тим, кого не лякають затримки рейсів і неідеальний сервіс на борту, можна порекомендувати знайти чартерний переліт. Сайтів, що пропонують інформацію з чартерам, в Інтернеті достатньо. Купити квиток зазвичай можна трохи дорожче заявленої вартості (в межах 30 євро) практично в будь-якому агентстві.

Як без ризику заощадити на авіаквитку

І ще один спосіб заощадити на авіаквитку – це вступити в спеціальну програму накопичення миль. "Повітряні милі" – це бонусні програми низки авіакомпаній і близьких їм структур (готелі, магазини, фірми з оренди автомобілів і т.п.). Згідно заохочувальниої програмами, пасажиру, який часто літає, нараховується певна кількість балів за кожну милю зробленого ним у повітрі шляху; потім ці бали пасажир може обміняти на авіаквитки чи інші послуги.

Подібні бонусні програми міцно прив'язують клієнта до певної компанії. Але й самі туристи отримують від цього тільки плюси: якщо літати приходити досить часто, то чому б за це не отримати презент? Ось і виходить, що всі задоволені. У всьому світі більше 130 авіаліній пропонують своїм пасажирам послуги накопичення миль. Користуючись цією програмою, можна зробити безкоштовний переліт, зняти номер в готелі і навіть оплатити свій обід! Приєднатися до програми дуже легко, просто заповнивши анкету в обраній авіакомпанії.

І кілька порад. Не варто думати, що перед оператором квиткової каси стоїть мета продати якомога дорожчий квиток: розмір комісійних – зазвичай фіксована величина, а на квитки по спецтарифам комісія буває навіть вища. Однак ніхто не застрахований від такого неприємного факту, як перепродаж, або овербукінг. Справа в тому, що в період підвищеного попиту авіакомпанії продають квитків більше, ніж є в літаку. Така практика комерційно виправдана, тому що не всі пасажири можуть з'явитися на рейс (у когось квитки з відкритою датою, хтось запізниться). Але часом всі приходять вчасно. Головний спосіб уникнути цього – зареєструватися (початок реєстрації за дві години до вильоту) одним з перших. При наявності посадкового талону ніхто не зможе висадити вас з літака.

Але що робити, якщо вам відмовляють у посадці через овербукінг? За законом, авіакомпанія, яка ризикувала, перепродуючи квитки, повинна запропонувати добровольцям залишитися до наступного рейсу і відшкодувати пасажирові витрати, пов'язані з проживанням (готель, харчування, телефонні розмови). Якщо на рейсі є вільні місця в першому і бізнес-класі, то авіакомпанія зобов'язана посадити зайвих пасажирів на ці місця, причому без додаткової оплати. А якщо і цих місць недостатньо, потрібно вимагати відправлення до пункту призначення іншим рейсом або лайнером іншої авіакомпанії.