Перший музей виробництва олії в Далмації

У селі Мірца, розташованому в північній частині острова Брач, нещодавно відкрився перший музей виробництва оливкового масла в Далмації. Музей облаштований в колишньому цеху з виробництва олії, збудованому в 50-х роках минулого століття. Тут виставлені старовинні машини, фотографії та продукти з олив – від масла до оливкового мила.

У цьому ж приміщенні будуть перероблятися маслини під час збору врожаю, а влітку воно послужить своєрідним інформаційним пунктом туристичної спільноти міста Супетара і села Мірца.

У вересні цього року почалося навчання майбутніх гідів, які поведуть туристів у оливкові гаї та цехи по обробці плодів і розкажуть їм про історію "оливкової справи", про цілющі властивості оливкової олії.

У Мірці живе всього 300 жителів. В основному це сільськогосподарські робітники та рибалки, а також ті, хто зайняті у сфері туризму. Сама назва села асоціюється з мирним відпочинком. Його можна знайти на прекрасному пляжі або ж серед старих кам'яних будинків з вимощеними двориками у верхній частині села. Нижню частину, на узбережжі моря, в останні роки оживили туристичні апартаменти і ресторани, однак тут досі не вистачало місцевої "родзинки". Нею і стане музей виробництва оливкового масла.

На Брачі в даний момент існує сім цехів з переробки маслин, через які в день проходить близько 200 тисяч плодів. За останні три роки брачські майстри отримали численні нагороди на змаганнях з екологічно чистого вирощування цих плодів і за виробництво натурального оливкового масла найвищої якості. У зв'язку з цим прийнято план розвитку ще одного проекту – так званого "Оливковогошляху". Після його втілення в життя туристи зможуть ще краще ознайомитися з давніми традиціями вирощування олив та виробництва оливкового масла на Брачі.