Найдивовижніші поїзди світу

Заколисуючий стукіт коліс, пейзажі, які змінюють одне одного за вікном, дзвін "раритетних" підстаканників на столику – все-таки подорож поїздом має свою чарівність. Втім, підстаканники – це, звичайно, особливість виключно вітчизняних залізниць. А що ж за кордоном?

А там, виявляється, не мало своїх принад, та таких, що з них можна скласти своєрідну книгу рекордів. Виявляється, поїзди можуть і "парити в хмарах", і літати, немов ракети, і навіть борознити простори світового океану.

1. Найшвидший. Пальма першості за швидкістю, безумовно, належить Японії. У 1999 році потяг на магнітній подушці розігнався до 549 км/год. А один експериментальний склад з ракетним двигуном, увага, - до 9851 км/год! А це у вісім разів швидше звуку!

2. Найдивніший. Дуже незвичайний потяг курсував уздовж пляжу Брайтон, що на південному узбережжі Англії, з 1896 по 1901 рік. Як не парадоксально, до поїзда були прироблені... ноги, щоб вода не заливала його під час припливу. З боку здавалося, що потяг, немов корабель, що розтинає хвилі.

3. Найраритетніший. У канадській провінції Манітоба курсує екскурсійний поїзд, що зберігся з початку минулого століття. Складений він із старовинних вагонів, і на залізничних поручнях близько сидінь там збереглися сліди від сірників, якими чоловіки підпалювали свої сигарети або трубки більше ста років тому. Один з вагонів обшитий всередині червоним деревом, а в одному з його кутів є пузата вугільна піч. Примітно, що кондуктор і носій, які теплими усмішками зустрічають пасажирів, аж ніяк не працівники залізниці, а пілот і вийшовший на пенсію керуючий банком. Так що цей поїзд можна назвати найбільш душевним.

4. Найдовший. Рекордсмен по довжині пройшов в 1991 році по залізниці Бельгії. Він складався з 70 вагонів. Півторакілометровий (!) склад тягнув звичайний електровоз. Важив цей "залізний змій" 2786 тон. Звичайно великою швидкістю він похвалитися не міг. 62,5 кілометра дороги він подолав за 1 годину 11 хвилин 5 секунд.

Найдивовижніші поїзди світу

5. Найстрашніший. Тут мова йде не про сам поїзді, а про види, які відкриваються його пасажирам. У вагонах, що піднімаються по залізниці на горі Корковадо в Чилі, особливо вразливі люди регулярно падають в непритомність, і навіть машиністи не можуть позбутися запаморочення. Справа в тому, що цей вражаючий уяву рейковий шлях прокладено по звивистому серпантині на майже кілометровій висоті. Тому з вікон поїзда відкривається вельми лякаючий вид на бездонні прірви, круті схили і похмурі обриви.

6. Найвисокогірніший. Тим не менше, висота, на якій прокладено залізничну дорогу на Корковадо, - не межа. Птах найвищого польоту – сайт "Перувіан Центральний район" в Андах – гірського ланцюга в Південній Америці. Вона проходить на висоті більше 4800 метрів (!). Природно, повітря там розріджене. І якщо хтось починає задихатися, йому люб'язно пропонують балон з киснем. Ними спеціально обладнані всі вагони.

7. Найглибоководніший. Поїзд – річ універсальна. Ми вже побачили, як паровози можуть, як літаки, "літати в хмарах". Деякі з них навіть вторгаются на територію підводних човнів. Наприклад, в тунелі на глибині 40 метрів під протокою Ла-Манш проходить найдовша підводна залізниця. Її будували 8 років. Потяги під водою перевозять людей, автомобілі, мотоцикли і автобуси. Уявіть, пасажири сидять у своїх машинах, а на кінцевому пункті виїжджають з платформи прямо на шосе.

8. Найдорожчий. На його споруду на початку століття було витрачено 43 мільйони доларів. На ті часи це була колосальна сума. Звичайно, ми говоримо, не про потяг, а про вокзал Гранд-Централ в Нью-Йорку.

9. Найменший. Найменший поїзд оточують 4000 мініатюрних будівель та 500 тисяч малесеньких дерев. Насправді це – найбільший у світі залізничний макет. Створив його ентузіаст із США Брюс Вільямс. Довжина сконструйованих ним залізничних колій – 13 кілометрів!

10. Найглобальніший. Найдовший залізничний шлях у світі – це Транссибірська магістраль. Тягнеться вона від Москви до Владивостока на 9288,2 кілометра, і сполучає між собою дві частини світу – Європу й Азію.