Каїр - столиця Єгипту

Перебування в Каїрі може завдати шкоди здоров'ю туристів. За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, викид в атмосферу столиці Єгипту діоксиду азоту, що представляє найбільшу небезпеку для здоров'я, досягає в Каїрі рекордних позначок і навіть може бути занесений до Книги рекордів Гінеса.

Концентрація в межах міста забруднюючого повітря промислових підприємств, поганий технічний стан столичного автопарку, побутові та промислові відходи, у величезних кількостях складовані на міській території, перенаселеність, сильна спека, відсутність дощів і вітру, а також пісок з пустелі довкола Каїру є найбільш негативними чинниками, які впливають на атмосферу одного з найбільших у світі мегаполісів. Особливо атмосфера Каїра забруднена восени, коли селяни починають палити рисову солому, що залишилася після збирання врожаю на полях навколо Каїра. Від запаху задушливого диму жителі мегаполісу постійно кашляють. Іноземці, що потрапили в Каїр в цей несприятливий період, змушені носити респіратори.

Лікарі б'ють на сполох, чиновники намагаються вживати заходів, але поки вони не приносять відчутних результатів – рівень атмосферного забруднення в Каїрі в десять разів перевищує навіть встановлені Всесвітньою організацією охорони здоров'я показники для найбрудніших міст світу.