Гірські лижі

Недарма люди, захоплені гірськолижним спортом, як правило, успішні й заможні в житті. Крім цього, вони володіють міцним здоров'ям, гарним кольором обличчя – адже в горах засмага чистіша за південну – і міцними натренованими кінцівками.

Про лижі

Гірські лижі бувають різними: твердими, м'якими, середньої жорсткості. Існують спортивні і любительські моделі. Жіночі і чоловічі. На сьогодні першість за фрірайд-фрістайл, тобто лижами для вільного катання. У них сильно розширена передня частина – миси, що дозволяє лижам "ковтати" зустрічні горби і вибоїни, а вам – не відчувати купини при спуску. Крім того, фрірайд самі розганяються, йдуть в поворот, не вимагаючи особливих зусиль від новачка, який ще не вміє правильно працювати ногами.

Існує і більш екстремальна модель фрірайд – з м'яким загнутим задником. Використовуючи її, можна їздити і приземлятися після стрибків в задній стійці – спиною вперед. А коротка довжина разом з боковим вирізом дозволяє робити дуже різкі повороти. Такі моделі в основному пристосовані для хафпайп – спусків по горбистим і яристих лісових схилах. Фахівці рекомендують підбирати лижі, на яких спочатку присутні кріплення. Це допоможе уникнути зайвих клопотів. Тепер про черевики. Запам’ятайте: гарний той черевик, що як би оточує вашу ногу. Купувати гірськолижне взуття потрібно тільки в спеціалізованих спортивних магазинах. Не завадить при цьому прислухатися до порад досвідчених людей. Вони краще розбираються, наскільки якісно зроблена колодка у черевика і чи добре продумана фіксація голеностопа.

Про катання

Для управління лижами необхідно навчитися трьом основним технікам: веденню, кантуванню лиж та контролю тиску. Щоб використовувати ці техніки, необхідно добре зберігати рівновагу при русі і вміти вибирати дорогу. Одні й ті ж навички – ведення, закантування, тиску, динамічної рівноваги та вміння вибирати дорогу – використовуються незалежно від того, хто стоїть на лижах – новачок, який виконує свій перший поворот плугом, або гірськолижник-профі. Єдине, що в міру зростання майстерності, змінюються акценти. Для новачка основним є ведення лиж, а все інше другорядне. Тоді як при виконанні складних поворотів ведення досить незначне, а ключовим моментом ефективного використання лиж є тиск. Існує два способи ведення – стопою і ногою. Ведення стопою полягає в повороті лижі з використанням тільки гомілки та стопи. Даний спосіб використовується для позначення напряму лиж і невеликого коректування траєкторії.

Гірськолижний спорт

Наприклад, для того, щоб утримати лижі паралельними в прямому спуску або на початку повороту. При веденні ногою задіюється вся нога від стегна. Цей метод набагато потужніший ведення стопою і може бути використаний для різких поворотів лиж та зміни напрямку руху. Примітно, що людське тіло має властивість запам'ятовувати рухи і повторювати їх навіть в той момент, коли свідомість зайнята чимось іншим. Ви ніколи не забудете, як кататися на велосипеді, і точно так само збережіть у моторній пам'яті на все життя гірськолижну техніку.

Де кататися?

Існує величезний вибір гірськолижних курортів, як в Україні, так і за кордоном (Росія, Австрія, Андора, Франція, Швейцарія, Болгарія і т.д.), які широко представлені нашими спецпропозиціями. Вибір курорту залежить від вашого вміння кататися на лижах, і ваших побажань до відпочинку.