Скільки коштує обід у Європі?

Подорож по Європі ніколи не була дешевим заходом. До того ж ЄС – це все ж таки різні держави з різним рівнем доходу і різними уявленнями про "дорожнечу". Тому і чашка кави в кафе Парижа й Стамбула буде коштувати не однаково, і різниця буде досить відчутною. Пропонуємо вам порівняти сьогоднішні ціни в Євросоюзі, щоб спланувати відпустку і не берегти потім в кишені кожен євроцент.

В якості мірила можна взяти країни "середнього гаманця", дуже популярні у наших туристів. Наприклад, Грецію та Німеччину. Поруч із ними можна поставити Португалію. Тут на один євро можна купити приблизно однакову кількість чогось: скажімо морозива, кави, пива.

Чим далі країна на схід, тим дешевше буде чашка кави. На турецьких курортах це задоволення обійдеться приблизно в 1,17 євро, у той час як у французькому Сен-Тропе офіціант виставить рахунок приблизно на 3,48 євро. Кулька морозива в Німеччині коштує в середньому 58 центів, у Франції в середньому 1,92 євро. Загалом, не дарма наші співвітчизники так облюбували турецький берег, адже там можна витратити на 30-40% менше грошей, ніж у старенькій Франції.

Слідуємо далі. Найкращим варіантом для літньої забави можна вважати країни вже колишнього Варшавського договору: Чехію, Польщу й Угорщину. Схід, як ми вже сказали, дешевший заходу. Як не крути, але чим західніше країна, тим люди заробляють більше, а значить і з туристів більше візьмуть. У Чехії і в Німеччині можна поїсти на однакову суму, тільки в першому випадку це буде пристойний комплексний обід в ресторані, а в другому – перекус в студентському бістро. А в столиці Угорщини можна прожити на пару днів більше ніж на грецькому курорті на ту ж суму.

Далі – на захід. У країнах-засновників ЄС, положення дещо інше. Як ми вже сказали, приблизно одну й ту ж суму можна брати з собою на відпочинок до Німеччини, Португалії, Греції. Трохи більше (відсотків на 10) потрібно брати з собою до Нідерландів чи Австрії. А ось відпочинок в Італії, Іспанії, Франції, Швейцарії, Данії і Великобританії обійдеться набагато дорожче. Ціни тут на 30 відсотків вищі, ніж у країнах "середнього" гаманця. Отже, тут на 1 євро вам "недольют" одну третину пива і відпочити вийде не 10 днів, а лише тиждень.

Доречно зауважити, інший бік Атлантики – США – трохи дешевший, ніж об'єднані європейці. Америка дорожча "середнього гаманця" на 10%. Що в принципі не так вже й багато, якщо вже вирішили витратитися на переліт через океан. Це переліт обійдеться не менш ніж у 650 доларів в один бік. У той час як дістатися до тієї ж Італії в Мілан можна за 470. Різниця у вартості 30%. Але Італія дорожча на 30%. Отже виходить, що Новий Світ за ціною практично дорівнює Старому.