Острів Тілос. Греція.

Жителі Тілоса - невеликого острова Додеканезського архіпелагу на сході Егейського моря - виявили, що активні заходи щодо збереження природної спадщини не тільки не заважають туризму, а й сприяють зростанню доходів. Якщо раніше туристичний пляжний сезон тривав тут півтори місяці, то тепер - до п'яти місяців.

Серед вжитих заходів - відмова від полювання, здійснена ще 10 років тому. За кілька років на Тілосі у великих кількостях розплодилися куріпки та інші дрібні птахи. Це, у свою чергу, викликало різке зростання чисельності хижих птахів. У результаті зараз на острові загальною площею всього 64 квадратних кілометри водяться 127 видів птахів, з яких 46 - рідкісні та зникаючі. Серед них - алет або сокіл Елеонори, більше 10% світової популяції цього виду прилітають зимувати сюди, на острові налічується більше шести сотень пар цих хижаків.

Сприятливо обмеження позначилися і на фауну острова. Так, Тілос став домівкою для середземноморських тюленів і головастих морських черепах. Оптимізація будівництва, охорона місць природної краси від втручання будівельної техніки і організація піших туристичних маршрутів - все це дозволило зберегти рослинний покрив на острові.

Острів увійшов в європейську екологічну програму Natura 2000. По всьому острову виділено шістнадцять зон, які особливо охороняються, - місць існування рідкісних видів тварин і рослин. Спеціальним захистом користуються і шістнадцять нежилих острівців і скель, що окремо стоять біля узбережжя Тілоса, де гніздяться рідкісні птахи. Грецьке міністерство громадських робіт та землевпорядкування схвалив рішення про створення на Тілосі національного парку-заповідника. І тепер люди приїжджають помилуватися на тутешню природу і навесні, і восени. Число готельних місць зросла з 60 до тисячі, і вони добре заповнюються.