Колишня ставка Гітлера стане музеєм на Україні

Адміністрація Вінницької області (Україна) вирішила до Дня Перемоги 9 травня 2011 створити тут спеціальний туристичний маршрут, присвячений гітлерівській "Ставці "Вервольф".

Ставка Гітлера "Вервольф" перебувала в 8 кілометрах на північ від Вінниці, поблизу села Коло-Михайлівка. Вона призначалася для керування військовими діями на Східному фронті, а деякі дослідники вважають, що і для подальших бойових дій у напрямку Ірану та Індії. Її будівництво велося з осені 1941 року, діяти ставка почала з квітня 1942. У березні 1944 року, напередодні німецького відступу, вона була підірвана.

В даний час землі, які займає колишня "Ставка "Вервольф", належать компанії "Вінницяоблагроліс". Місцева адміністрація вже розпорядилася про вилучення земель з тим, щоб передати їх Вінницькому краєзнавчому музею. У майбутньому музеї "Ставка "Вервольф" будуть представлені історичні експонати часів Великої Вітчизняної війни.

"Навколо цього об'єкту вже багато років ведеться багато розмов, тому до "Ставки "Вервольф" пора створити туристичний маршрут, музей пам'яті жертв фашизму так, щоб цей музей нагадував про ті часи, які пережили наші люди, про жертви і героїзм нашого народу.

Також має бути продемонстровано обличчя ворога-фашиста. Ми повинні продемонструвати, якого ворога переміг наш народ", - пояснив ідею голова Вінницької обласної державної адміністрації Микола Джига.

Додаткова інформація: