Чи не задумувались ви, що посмішка, це надзвичайно необхідна річ для кожної людини. Кажуть ті, хто частіше посміхаються, живуть набагато довше, а психологи вважають, що вона зміцнює нашу психіку та робить стійкішими до стресів. Більше того, є окремий напрям у психотерапії, що зветься сміхотерапією. До того ж, сміх — дуже корисна фізична вправа, за своєю ефективністю порівнюється хіба що з хорошим фізичним навантаженням. Він приводить у дію 80 груп м’язів

Увіковічнити такий феномен як посмішка вирішили у Львові.

Усмішка з'явилася у Львові під час проведення конкурсу карикатуристів, котра стала роботою одного із учасників скульптора Олега Дергачова. Посмішка не є надто важкою, бо зроблена із бронзи та важить 16 кілограм. Та й розміри самого пам'ятника не є габаритними, адже на думку автора великі пам'ятники повинні бути у великих містах, таких як Париж, Нью-Йорк чи Лондон, а камерний Львів повинен підкреслювати свою атмосферу малими монументами, що є близькими за розмірами до людини.

Ходять чутки, що коли скульптор створював свій шедевр, то попросив знайомих поприносити залізний непотріб, який і майстерно понапихав у пам'ятник. Тут ви можете побачити і трубу, що дивно стирчить знизу пам'ятника, зубачте колесо, яке гордо випирає збоку, і навіть кран, який так хвацько вмурований поруч із рибою.

"Поруч із рибою"? А чого тут риба, мабуть, спитаєте ви. І ваше питання буде ще й як доречним, бо без додатковго тлумачення складно зрозуміти, що ж це взагалі таке? На справді, весь гумор (як пояснив автор пам’ятника) полягає в тому, що це остання усмішка людини, котра тоне в болоті. Більшу частину її тіла уже засмоктала трясовина і, і останнє, що в неї залишилося, це посмішка...

Що тут скажеш - фатальний оптимізм..

Якщо ви маєте бажання підняти собі настрій та подивитись на це унікальне чудо, його можна знайти на вулиці Вірменській, що знаходиться неподалік від Площі Ринок..

Подивитись Пам'ятник посмішці на більшій карті.